Ο δικτυακός τόπος έχει πάψει να ενημερώνεται
και σύντομα η λειτουργία του πρόκειται να διακοπεί.

Τα περισσότερα από τα άρθρα του έχουν αναθεωρηθεί και,
μαζί με τις νέες δημοσιεύσεις, μπορείτε να τα βρείτε εδώ ➦

κλείσιμο

εκτύπωση θέματος   βρείτε μας στο facebook   σχόλια - παρατηρήσεις
Θέση: Ενότητες θεμάτων / Εικόνες, σχήματα και γραφικά / Έγγραφα με σχήματα και γραφικά
  
αναζήτηση σε adaeion.gr

Θεματικές ενότητες

Κουμπί Εικόνα

Κουμπί Εικόνες Clip Art

Κουμπί Σχήματα

Κουμπί SmartArt

Κουμπί Γράφημα

Κουμπί Στιγμιότυπο (Word 2010)

σχετικά θέματα Σχετικά θέματα

Εισαγωγή εικόνας σε έγγραφο

Λειτουργίες της Οργάνωσης clip της Microsoft

Προσθήκη και προσαρμογή σχημάτων

Πώς θα επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο διάταξης για το γραφικό SmartArt

Έγγραφα με σχήματα και γραφικά

Μπορείτε να εμπλουτίσετε ένα έγγραφο του Word με σχήματα εικόνες και άλλου είδους γραφικά, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της ομάδας Απεικονίσεις (εικ. 1) στην καρτέλα Εισαγωγή της κορδέλας.

ομάδα Απεικονίσεις

Εικ. 1 Ομάδα Απεικονίσεις

Κουμπί Εικόνα

Πατήστε το κουμπί Εικόνα για να εισάγετε σε ένα έγγραφο εικόνες που υπάρχουν αποθηκευμένες σε ένα αποθηκευτικό μέσο, όπως ο δίσκος του υπολογιστή, το CD ή το DVD, η φωτογραφική μηχανή κ.λπ.

Για να εισάγετε μία εικόνα στο έγγραφο, θα πρέπει να ανήκει στους τύπους που αναγνωρίζει το Word, όπως είναι οι εικόνες gif, jpg, tif, bmp, png, wmf κ.ά. Αν έχετε μία εικόνα που δεν αναγνωρίζει το Word, πριν την εισαγωγή της στο έγγραφο θα χρειαστεί να την μετατρέψετε με ένα κατάλληλο πρόγραμμα σε έναν από τους αποδεκτούς τύπους. περισσότερα... Περισσότερα...[1]

Κουμπί Εικόνες Clip Art

Οι εικόνες Clip Art είναι έτοιμες φωτογραφίες και σκίτσα, που μπορείτε να προσθέσετε σε έγγραφα του Word. Η εγκατάσταση του Microsoft Office συνοδεύεται από πολλές έτοιμες εικόνες Clip Art ενώ, αν είστε συνδεδεμένοι στο internet, μπορείτε επιπλέον να χρησιμοποιήσετε εικόνες από τις σελίδες web του Microsoft Office και άλλων δικτυακών τόπων.

μενού Σχήματα

Εικ. 2: Μενού Σχήματα

Κάνοντας κλικ στο κουμπί Εικόνες Clip Art εμφανίζεται το ομώνυμο πλαίσιο εργασιών, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εντοπίσετε όχι μόνο εικόνες αλλά και άλλα αρχεία πολυμέσων, που υπάρχουν είτε αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας, είτε δημοσιευμένα στις σελίδες web του Microsoft Office. περισσότερα... Περισσότερα...[2]

Κουμπί Σχήματα

Τα σχήματα είναι γραμμικά σχέδια, όπως γραμμές, βέλη, πολύγωνα κ.ά. που χρησιμοποιούνται συχνά για την δημιουργία απλών διαγραμμάτων ροής και οργανογραμμάτων.

Κάνετε κλικ στο κουμπί Σχήματα και από το μενού Σχήματα (εικ. 2) επιλέγετε το σχήμα που θέλετε. Στη συνέχεια κάνετε κλικ στο σημείο του εγγράφου που θα τοποθετηθεί το σχήμα και σύρετε με το ποντίκι για να ορίσετε το μέγεθός του. Μετά την εισαγωγή του αντικειμένου, μπορείτε να το προσαρμόσετε με διάφορους τρόπους, να προσθέσετε κείμενο σ' αυτό, να αλλάξετε την μορφή του κ.λπ. περισσότερα... Περισσότερα...[3]

Κουμπί SmartArt

Τα γραφικά SmartArt σας δίνουν την δυνατότητα να αναπαραστήσετε οπτικά μία ενότητα πληροφοριών ώστε να αποδώσετε πιο αποτελεσματικά το νόημα ή τις ιδέες που θέλετε. Το Office διαθέτει αρκετούς τύπους διάταξης γραφικών SmartArt, χωρισμένους σε κατηγορίες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στο Word, όσο και στο Excel, το PowerPoint και το Outlook.

Κατά την Microsoft [4], η χρήση των γραφικών SmartArt έχει απλοποιηθεί αρκετά στο Office 2007 και Office 2010, σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, και σε γενικές γραμμές δεν έχει άδικο. Δεν χρειάζεται να είστε σχεδιαστής για να δημιουργήσετε ένα γραφικό SmartArt που θα ταιριάζει με το ύφος και την εμφάνιση του εγγράφου. Μπορείτε, με μερικά μόνο κλικ, να προσθέσετε ένα γραφικό SmartArt, να ρυθμίσετε το μέγεθος, να το στοιχίσετε, να προσθέσετε επεξηγήσεις και ετικέτες κ.λπ. Από την άλλη όμως, αν δεν έχετε ασχοληθεί άλλη φορά με αυτά τα γραφήματα, θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε όλη την φαντασία σας και να πειραματιστείτε με διάφορους τύπους διάταξης, μέχρι να πάρετε το αποτέλεσμα που θέλετε.

επιλογή γραφικού SmartArt

Εικ. 2 Πλαίσιο διαλόγου Επιλογή γραφικού SmartArt

Πριν εισαγάγετε το γραφικό SmartArt στο έγγραφο, πιθανόν να χρειαστεί να σχεδιάσετε ένα πρόχειρο σχήμα σε χαρτί, για να δείτε τι ακριβώς χρειάζεστε. Το πλαίσιο διαλόγου Επιλογή γραφικού SmartArt (εικ. 2) μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη διάταξη που θα χρησιμοποιήσετε. Η κάθε κατηγορία διατάξεων (Λίστα, Διεργασία, Κύκλος κ.λπ.) περιλαμβάνει πολλούς τύπους διατάξεων. Κάνετε κλικ σε έναν από τους τύπους μιας κατηγορίας και στη συνέχεια κάτω από την προεπισκόπηση του γραφικού, στο δεξιό πλαίσιο, δείτε την σύντομη περιγραφή για την λειτουργία και για το πότε χρησιμοποιείται ο συγκεκριμένος τύπος διάταξης.

Να θυμάστε ότι, όταν ξεκινάτε να χρησιμοποιήσετε ένα γραφικό SmartArt, αυτό που έχει σημασία είναι να επιλέξετε τον τύπο διάταξης που θα αποδίδει το νόημα που θέλετε να παρουσιάσετε. Όλα τα υπόλοιπα (προσθήκη, αλλαγή και διαγραφή σχημάτων, χρώματα, εφέ, στυλ κειμένου κ.λπ.) θα τα προσαρμόσετε αφού γίνει η εισαγωγή του γραφικού στο έγγραφο. περισσότερα... Περισσότερα...[5]

Κουμπί Γράφημα

Τα γραφήματα χρησιμοποιούνται συνήθως στο Excel και δημιουργούνται με βάση τις τιμές και τα δεδομένα που περιέχει ένας πίνακας σε ένα φύλλο εργασίας. Με ανάλογη διαδικασία μπορείτε να εισαγάγετε ένα γράφημα σε έγγραφο του Word, όταν θέλετε να παρουσιάσετε οπτικά ένα πλήθος αριθμητικών δεδομένων και να κάνετε πιο κατανοητή την σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε αυτά.

εισαγωγή γραφήματος

Εικ. 3 Πλαίσιο διαλόγου Εισαγωγή γραφήματος

Για να εισαγάγετε ένα γράφημα, πατήστε το κουμπί Γράφημα και στη συνέχεια επιλέξτε την κατηγορία και τον τύπο του γραφήματος στο πλαίσιο διαλόγου Εισαγωγή γραφήματος (εικ. 3).

Όταν εισάγετε το γράφημα σε ένα έγγραφο, το Word δημιουργεί αυτόματα ένα πίνακα τιμών και δεδομένων σε ένα φύλλο του Excel (ή του Microsoft Graph αν το Excel δεν είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή) και σύμφωνα με τις τιμές αυτές, δημιουργεί το ανάλογο γράφημα στο έγγραφο, χρησιμοποιώντας τον τύπο γραφήματος που έχετε επιλέξει.

Στη συνέχεια μπορείτε να αντικαταστήσετε τα δεδομένα του πίνακα με τα δικά σας στοιχεία, ώστε το γράφημα να απεικονίζει την σχέση που θέλετε.

Κουμπί Στιγμιότυπο (Word 2010)

Το Στιγμιότυπο είναι μια νέα δυνατότητα που έχει προστεθεί στο Word 2010 και σας επιτρέπει να εισάγετε σε ένα έγγραφο αποσπάσματα της επιφάνειας εργασίας ως εικόνες.

Κάνοντας κλικ στο κουμπί Στιγμιότυπο εμφανίζεται το μενού που σας επιτρέπει είτε να επιλέξετε την εικόνα ενός από τα προγράμματα που είναι ανοικτά την δεδομένη στιγμή στην επιφάνεια εργασίας. Αν δεν θέλετε να εισαγάγετε ολόκληρο το παράθυρο του προγράμματος, αλλά ένα μέρος από αυτό, χρησιμοποιήστε την εντολή Απόσπασμα οθόνης. Το Word ελαχιστοποιείται προσωρινά και ο δείκτης μετατρέπεται σε σταυρό, που σας επιτρέπει να σχηματίσετε ένα πλαίσιο, για να ορίσετε το τμήμα που θέλετε.

Παραπομπές δεσμών θέματος

[1] www.adaeion.gr/word/g/insert_image.html

[2] www.adaeion.gr/word/r/insert_clipart.html

[3] www.adaeion.gr/word/r/insert_shape.html

[4] office.microsoft.com/el-gr/word-help/HA010354861.aspx

[5] www.adaeion.gr/word/g/use_the_right_smartart.html

Δημοσίευση: Σάββατο, 6 Νοε 2010