Ο δικτυακός τόπος έχει πάψει να ενημερώνεται
και σύντομα η λειτουργία του πρόκειται να διακοπεί.

Τα περισσότερα από τα άρθρα του έχουν αναθεωρηθεί και,
μαζί με τις νέες δημοσιεύσεις, μπορείτε να τα βρείτε εδώ ➦

κλείσιμο

εκτύπωση θέματος   βρείτε μας στο facebook   σχόλια - παρατηρήσεις
Θέση: Ενότητες θεμάτων / Εικόνες, σχήματα και γραφικά / Αυτόματα σχήματα / Περισσότερες ρυθμίσεις μεγέθους αντικειμένων
  
αναζήτηση σε adaeion.gr

Θεματικές ενότητες

Πλαίσιο διαλόγου Μορφοποίηση σχήματος

Ενότητα Ύψος

Ενότητα Πλάτος

Ενότητα Περιστροφή

Ενότητα Κλίμακα

Ενότητα Αρχικό μέγεθος

Πλαίσιο διαλόγου Μέγεθος

Ενότητα Περικοπή από

Καρτέλα Μέγεθος στο Word 2010

σχετικά θέματα Σχετικά θέματα

Έγγραφα με σχήματα και γραφικά

Προσθήκη και προσαρμογή σχημάτων

Εισαγωγή εικόνας σε έγγραφο

Αλλαγή μεγέθους αντικειμένου

Word 2007: Πλαίσιο διαλόγου Μορφοποίηση σχήματος

Ιδιότητες του καμβά σχεδίασης

Γέμισμα αντικειμένου με εικόνα ή υφή

Περισσότερες ρυθμίσεις μεγέθους αντικειμένων

λαβές μεγέθους σχήματος

Εικ. 1: Λαβές μεγέθους

Για να ρυθμίσετε το μέγεθος ενός αντικειμένου μπορείτε να σύρετε με το ποντίκι τις λαβές μεγέθους του αντικειμένου (εικ. 1). Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος, αλλά δεν βοηθάει αρκετά όταν θέλετε να ορίσετε με ακρίβεια τις διαστάσεις του αντικειμένου. Θα χρειαστεί να κάνετε πολλές δοκιμές π.χ. για να κάνετε ένα σχήμα με μήκος 4,25εκ. Και μπορεί να υπολογίζετε "με το μάτι" πόσο περίπου πρέπει να είναι το μέγεθος μιας εικόνας ώστε να καταλαμβάνει το μισό πλάτος της σελίδας, αλλά με το "περίπου", πάει... περίπατο η ακρίβεια!

Γι' αυτό, όταν η ακρίβεια παίζει ρόλο, τα πλαίσια διαλόγου στο Word θα σας δώσουν την σωστή λύση. Δείτε στην συνέχεια τι δυνατότητες ρυθμίσεων έχετε, χρησιμοποιώντας τα πλαίσια διαλόγου στο Word 2007 ή στο Word 2010.

Πλαίσιο διαλόγου Μορφοποίηση σχήματος

Στο Word 2007 μπορείτε να xρησιμοποιήσετε το πλαίσιο διαλόγου Μορφοποίηση σχήματος για να ρυθμίσετε το μέγεθος των επόμενων αντικειμένων:

ρυθμίσεις διαστάσεων σχήματος

Εικ. 2: Πλαίσιο διαλόγου Μορφοποίηση αντικειμένου (Μέγεθος)

Εμφανίστε το πλαίσιο διαλόγου Μορφοποίηση σχήματος [1] και επιλέξτε την καρτέλα Μέγεθος. Οι ρυθμίσεις που μπορείτε να κάνετε περιγράφονται στη συνέχεια.

Ενότητα Ύψος

Απόλυτο Το πεδίο είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή και αναφέρεται το πραγματικό ύψος του αντικειμένου. Πληκτρολογήστε την τιμή που θέλετε (σε εκατοστά).

Σχετικό Το πεδίο είναι ανενεργό αν το αντικείμενο βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με το κείμενο. Αν έχετε ορίσει άλλη μορφή διάταξης μπορείτε να επιλέξετε το πεδίο και να πληκτρολογήσετε την τιμή που θέλετε (σε ποσοστιαίες μονάδες 0%-1000%). Η τιμή αυτή ορίζει το ύψος του αντικειμένου σε σχέση με το στοιχείο της σελίδας που επιλέγετε στο πεδίο σε σχέση με. Είναι διαθέσιμες οι επόμενες επιλογές:

Ενότητα πλάτος

Απόλυτο Το πεδίο είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή και αναφέρεται το πραγματικό πλάτος του αντικειμένου. Πληκτρολογήστε την τιμή που θέλετε (σε εκατοστά).

Σχετικό Το πεδίο είναι ανενεργό αν το αντικείμενο βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με το κείμενο. Αν έχετε ορίσει άλλη μορφή διάταξης μπορείτε να επιλέξετε το πεδίο και να πληκτρολογήσετε την τιμή που θέλετε (σε ποσοστιαίες μονάδες 0%-1000%). Η τιμή αυτή ορίζει το πλάτος του αντικειμένου σε σχέση με το στοιχείο της σελίδας που επιλέγετε στο πεδίο σε σχέση με. Είναι διαθέσιμες οι επόμενες επιλογές:

Ενότητα Περιστροφή

Πληκτρολογήστε στο πεδίο την τιμή περιστροφής του αντικειμένου σε σχέση με τον οριζόντιο άξονα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τιμές από 0ο έως 3600ο (αν και 0ο-359ο είναι υπεραρκετό).

Ενότητα κλίμακα

Ύψος Ή προεπιλεγμένη τιμή είναι 100%, το πραγματικό ύψος του αντικειμένου. Πληκτρολογήστε την ποσοστιαία τιμή που θέλετε για αύξηση ή μείωση του ύψους.

Πλάτος Ή προεπιλεγμένη τιμή είναι 100%, το πραγματικό πλάτος του αντικειμένου. Πληκτρολογήστε την ποσοστιαία τιμή που θέλετε για αύξηση ή μείωση του πλάτους.

Κλείδωμα αναλογιών Ενεργοποιήστε αυτή την επιλογή αν θέλετε με την αλλαγή της μίας από τις διαστάσεις του αντικειμένου να αυξομειώνεται ανάλογα και η άλλη διάσταση.

Σε σχέση με το αρχικό μέγεθος της εικόνας Η επιλογή είναι διαθέσιμη μόνο σε μία από τις επόμενες περιπτώσεις:

Ενότητα Αρχικό μέγεθος

Τα περιεχόμενα της ενότητας είναι διαθέσιμα μόνο όταν έχετε επιλέξει μία εικόνα τοποθετημένη σε καμβά σχεδίασης ή ένα αντικείμενο με γέμισμα εικόνας [2]. Εμφανίζει τις πραγματικές διαστάσεις τις εικόνας.

Επαναφορά Επαναφέρει τις αρχικές διαστάσεις της εικόνας. Εάν η εικόνα χρησιμοποιείται ως γέμισμα αντικειμένου, οι διαστάσεις του αντικειμένου αναπροσαρμόζονται με βάση τις νέες διαστάσεις της εικόνας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Η Επαναφορά επαναφέρει την εικόνα στην αρχική της κατάσταση, ακόμα κι αν αποθηκεύσετε τις αλλαγές και κλείσετε το Word. Αντίθετα η Αναίρεση αναιρεί τις αλλαγές σας μόνο για την τρέχουσα περίοδο λειτουργίας του Word (πριν το κλείσετε και το ξανα-ανοίξετε).

Πλαίσιο διαλόγου Μέγεθος

Στο Word 2007 μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλαίσιο διαλόγου Μέγεθος, για να ρυθμίσετε το μέγεθος μιας εικόνας που δεν έχει τοποθετηθεί σε καμβά σχεδίασης.

πλαίσιο διαλόγου Μέγεθος

Εικ. 3: Πλαίσιο διαλόγου Μέγεθος

Για να εμφανίσετε το πλαίσιο διαλόγου Μέγεθος:

  1. Επιλέξτε την εικόνα, ώστε να εμφανιστούν στην κορδέλα τα εργαλεία της καρτέλας Μορφοποίηση. (Ίσως χρειαστεί να κάνετε διπλό κλικ στην εικόνα για να εμφανιστούν τα εργαλεία μορφοποίησης).
  2. Κάνετε κλικ στο βελάκι επέκτασης, στην κάτω δεξιά γωνία της ομάδας Μέγεθος.

Για τις ρυθμίσεις που αναφέρονται στις ενότητες Μέγεθος και περιστροφή και Κλίμακα, δείτε την περιγραφή των αντίστοιχων πεδίων στο πλαισίου διαλόγου Μορφοποίηση αντικειμένου ανωτέρω. Παρατηρήστε όμως ότι σ' αυτή την καρτέλα μπορείτε να ορίσετε μόνο το απόλυτο μέγεθος της εικόνας και όχι το σχετικό. Επίσης σημειώστε ότι οι αλλαγές που κάνετε χρησιμοποιώντας αυτό το πλαίσιο διαλόγου εφαρμόζονται άμεσα στο αντικείμενο. Για να αναιρέσετε μία επιλογή χρησιμοποιήστε την συντόμευση CTRL+Z ή το κουμπί Αναίρεση στα εργαλεία σύντομης πρόσβασης.

Ενότητα Περικοπή από

Τα τέσσερα πεδία της ενότητας αντιστοιχούν στις τέσσερις πλευρές του πλαισίου που περιβάλλει την εικόνα. Πληκτρολογήστε τις τιμές που θέλετε σε ένα ή περισσότερα από τα πεδία. Οι θετικές τιμές περικόπτουν την εικόνα. Οι αρνητικές τιμές προσθέτουν "χώρο" στην αντίστοιχη πλευρά της εικόνας.

ΠΡΟΤΑΣΗ Δείξτε για μερικά δευτερόλεπτα κάθε ένα από τα πεδία για να εμφανιστεί μία επεξήγηση με τα όρια τιμών μέσα στα οποία μπορείτε να κινηθείτε, και τα οποία έχουν σχέση με τις αρχικές διαστάσεις της εικόνας.

Πλαίσιο διαλόγου Διάταξη

Στο Word 2010 το πλαίσιο διαλόγου Διάταξη χρησιμοποιείται για όλα τα αντικείμενα, ασχέτως της θέσης τους (αν ευρίσκονται σε καμβά σχεδίασης ή όχι) και λειτουργεί όπως στο πλαίσιο διαλόγου Μορφοποίηση σχήματος (βλ. ανωτέρω). Για να εμφανίσετε το πλαίσιο διαλόγου:

  1. Επιλέξτε το αντικείμενο που θέλετε, ώστε να εμφανιστούν στην κορδέλα τα εργαλεία της καρτέλας Μορφοποίηση. (Ίσως χρειαστεί να κάνετε διπλό κλικ στο αντικείμενο για να εμφανιστούν τα εργαλεία μορφοποίησης). Κάνετε ένα από τα επόμενα:
    • Κάνετε κλικ στο βελάκι επέκτασης, στην κάτω δεξιά γωνία της ομάδας Μέγεθος.
    • Στην ομάδα Τακτοποίηση κάνετε κλικ στο κουμπί Θέση, ή στο κουμπί Αναδίπλωση κειμένου και στη συνέχεια επιλέξτε την εντολή Περισσότερες επιλογές διάταξης.
  2. Επιλέξτε την καρτέλα Μέγεθος.

Παραπομπές δεσμών θέματος

[1] www.adaeion.gr/word/r/format_image_dialog_box_word_2007.html

[2] www.adaeion.gr/word/g/picture_or_texture_fill.html

Δημοσίευση: Σάββατο, 19 Φεβ 2011