εκτύπωση θέματος   βρείτε μας στο facebook   σχόλια - παρατηρήσεις
Θέση: Ενότητες θεμάτων / Εικόνες, σχήματα και γραφικά / Ερμητική και Διά μέσου αναδίπλωση
  
αναζήτηση σε adaeion.gr

σχετικά θέματα Σχετικά θέματα

Έγγραφα με σχήματα και γραφικά

Εισαγωγή εικόνας σε έγγραφο

Μορφοποίηση σχήματος (Διάταξη)

Χρήση ερμητικής αναδίπλωσης

Ερμητική και Διά μέσου αναδίπλωση

Το Word περιλαμβάνει διάφορους τρόπους για την αναδίπλωση κειμένου γύρω από εικόνες και άλλα αντικείμενα. Αν κάνετε κλικ στο κουμπί Αναδίπλωση κειμένου της ομάδας Τακτοποίηση στην καρτέλα Μορφοποίηση, οι περισσότερες από τις εντολές που εμφανίζονται στο μενού εξηγούν από μόνες τους τον τρόπο που θα γίνει η αναδίπλωση:

Υπάρχει όμως μία μέθοδος αναδίπλωσης (Διά μέσου) που μπορεί να μη γίνεται άμεσα κατανοητή. Για να δούμε πώς λειτουργεί η αναδίπλωση Διά μέσου, θα πρέπει να εξηγήσουμε τον τρόπο που χρησιμοποιεί το Word για να αναδιπλώσει το κείμενο.

Ο τρόπος με τον οποίο αναδιπλώνεται το κείμενο γύρω από ένα αντικείμενο εξαρτάται από τα σημεία αναδίπλωσης του αντικειμένου. Τα σημεία αναδίπλωσης δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα όριο, το οποίο το κείμενο δεν μπορεί να διαπεράσει καθώς ρέει γύρω από την εικόνα. Για τα περισσότερα αντικείμενα και εικόνες, τα σημεία αναδίπλωσης δημιουργούν ένα τετράγωνο πλαίσιο γύρω από αυτό. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, το πλαίσιο αυτό έχει πιο ακανόνιστη μορφή. Δείτε για παράδειγμα την θέση που έχουν τα σημεία αναδίπλωσης στην επόμενη εικόνα:

σημεία αναδίπλωσης εικόνας

Εικ. 1: Σημεία αναδίπλωσης εικόνας

Τα σημεία αναδίπλωσης καθορίζουν τα όρια της εικόνας. Αν εφαρμόσετε Ερμητική αναδίπλωση, το κείμενο θα αναδιπλωθεί όσο πιο κοντά γίνεται στα εξωτερικά όρια της εικόνας:

δείγμα ερμητικής αναδίπλωσης

Εικ. 2: Δείγμα ερμητικής αναδίπλωσης

Με την αναδίπλωση Δια μέσου ωστόσο, το κείμενο αναδιπλώνεται πάλι όσο πιο κοντά γίνεται στο αντικείμενο, αλλά έχει την δυνατότητα να καλύπτει και τα κενά που αφήνουν τα σημεία αναδίπλωσης στο εσωτερικό του σχήματος. Δείτε την ίδια εικόνα πώς εμφανίζεται με αναδίπλωση Διά μέσου:

είγμα αναδίπλωσης δια μέσου

Εικ. 3: Δείγμα αναδίπλωσης δια μέσου

Για πολλά αντικείμενα, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της Ερμητικής και της Δια μέσου αναδίπλωσης, καθώς τα σημεία αναδίπλωσης δεν αφήνουν κενές περιοχές που θα μπορούσε να καλύψει το κείμενο. Το καλύτερο παράδειγμα είναι ίσως τα πλαίσια κειμένου και οι πίνακες, που είναι τετράγωνα αντικείμενα. Δεν υπάρχουν εσωτερικά κενά κι έτσι η Ερμητική και η Δια μέσου αναδίπλωση έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Ανάρτηση σχολίων στο blog
Δημοσίευση: Σάββατο, 12 Φεβ 2011