Το Word από το Α ως το Ω

Εγκατάσταση του Office

Η σουίτα του Office απαρτίζεται από μια σειρά προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων την Access, το Excel, το OneNote, το Outlook, το PowerPoint, το Word κ.ά. Η σουίτα είναι διαθέσιμη σε διάφορες εκδόσεις, που η κάθε μία περιλαμβάνει διαφορετικό συνδυασμό προγραμμάτων, ενώ μπορείτε ακόμα να αγοράσετε τα περισσότερα από τα προγράμματα ξεχωριστά. Τα τελευταία χρόνια δε, σε αρκετές περιπτώσεις, η αγορά νέου υπολογιστή συνοδεύεται από μια προεγκατεστημένη έκδοση της σουίτας, που σας δίνει το δικαίωμα να δοκιμάσετε τα προγράμματα που περιλαμβάνει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, πριν αποφασίσετε την αγορά και το "ξεκλείδωμα" του πλήρους πακέτου.

Η διαδικασία εγκατάστασης έχει επίσης μικρές διαφορές, ανάλογα με την έκδοση του Office αλλά και ανάλογα με τον τρόπο αγοράς του. Π.χ. μπορεί να είναι σε DVD, που αγοράσατε από ένα κατάστημα, ή να είναι ένα απλό αρχείο αν έχετε κάνει την αγορά διαδικτυακά. Από την άλλη, ο οδηγός της εγκατάστασης προηγούμενων εκδόσεων του Office ζητά διάφορες ενέργειες από τον χρήστη, ενώ στην πιο πρόσφατη, τη συνδρομητική έκδοση του Office 365 (πλέον ονομάζεται Microsoft 365), όλη η διαδικασία είναι εντελώς αυτοματοποιημένη και γίνεται μέσω του διαδικτύου.

Εδώ θα περιγράψουμε την εγκατάσταση μιας παλαιότερης έκδοσης (αγγλικό Office 2010 Pro), για όσους θέλουν να γνωρίζουν τη διαδικασία. Για να κάνετε, λοιπόν, την εγκατάσταση κλείστε όλα τα προγράμματα που τυχόν έχετε ανοικτά και στη συνέχεια κάνετε ένα από τα επόμενα:


Εικ. 1: Δήλωση κλειδιού προϊόντος

Ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο, μέχρι ο οδηγός εγκατάστασης να ολοκληρώσει την προετοιμασία και να εμφανίσει το πλαίσιο όπου θα καταχωρίσετε το κλειδί προϊόντος (εικ. 1). Ακόμα κι αν δεν αναφέρεται με αυτό το όνομα αναζητήστε έναν 25ψήφιο κωδικό που αποτελείται από γράμματα και αριθμούς, χωρισμένους σε 5 ομάδες, με την μορφή ΧΧΧΧΧ-ΧΧΧΧΧ-ΧΧΧΧΧ-ΧΧΧΧΧ-ΧΧΧΧΧ. Θα υπάρχει είτε στη συσκευασία του DVD που αγοράσατε, είτε στο συνοδευτικό μήνυμα (email) που πήρατε μετά τη διαδικτυακή αγορά του Office.


Εικ. 2: Επιλογή τύπου εγκατάστασης

Στο επόμενο βήμα θα πρέπει να αποδεχθείτε τους όρους χρήσης της Microsoft και να προχωρήσετε στην επιλογή του τύπου εγκατάστασης (εικ. 2).

Η άμεση εγκατάσταση (Install Now) έχει προεπιλεγμένα τα στοιχεία που θα εγκατασταθούν και είναι ο τύπος εγκατάστασης που καλύπτει τους περισσότερους χρήστες. Θα χρησιμοποιήσετε την προσαρμοσμένη εγκατάσταση (Customize) αν θέλετε να εγκαταστήσετε το Office σε άλλην από την προεπιλεγμένη θέση. Αυτή η διαδικασία περιγράφεται στη συνέχεια για όσους θέλουν να δουν τι άλλες δυνατότητες υπάρχουν. Άλλωστε, και κατά την προσαρμοσμένη εγκατάσταση εμφανίζονται οι επιλογές που ακολουθεί η άμεση εγκατάσταση και αυτό που απομένει σε σας είναι, να προσθέσετε τα επιπλέον στοιχεία που θέλετε, ή να αφαιρέσετε αυτά που δεν θέλετε.


Εικ. 3: Προσθαφαίρεση δυνατοτήτων

Αφού επιλέξετε λοιπόν την προσαρμοσμένη εγκατάσταση, θα υποθέσουμε για παράδειγμα ότι δεν χρειάζεστε τα εργαλεία γλωσσικού ελέγχου για την ισπανική γλώσσα. Έτσι (εικ. 3):

  1. Ανοίξτε την ομάδα με τα Εργαλεία γλωσσικού ελέγχου.
  2. Κάνετε κλικ στα Εργαλεία της ισπανικής γλώσσας.
  3. Στο πλαίσιο που εμφανίζεται επιλέξτε Αυτή η δυνατότητα δεν θα είναι διαθέσιμη.

Με αντίστοιχες ενέργειες μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε άλλες δυνατότητες που αναφέρονται στο πλαίσιο διαλόγου.


Εικ. 4: Πληροφορίες χρήστη

Στην καρτέλα Πληροφορίες χρήστη (εικ. 4) μπορείτε προαιρετικά να καταχωρίσετε τα στοιχεία που θέλετε. Αν αφήσετε τα πεδία κενά, το Office θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία από το προφίλ χρήστη που έχετε στα Windows.


Εικ. 4: Επιλογή φακέλου εγκατάστασης

Στην επιλογή του φακέλου εγκατάστασης (εικ. 5), αναφέρεται ήδη η προεπιλεγμένη θέση και συνήθως δεν χρειάζεται να την αλλάξετε. Αν όμως θέλετε να επιλέξετε διαφορετικό φάκελο εγκατάστασης, μπορείτε είτε να τον πληκτρολογήσετε κατευθείαν στο σχετικό πεδίο, π.χ. C:\Office, είτε να πατήσετε το κουμπί Αναζήτηση για να εντοπίσετε τον φάκελο που θέλετε.

Ακόμα κι αν επιλέξετε διαφορετικό φάκελο εγκατάστασης, αρκετά στοιχεία του Office θα εγκατασταθούν σε προεπιλεγμένες θέσεις, όπως τα διάφορα πρότυπα, οι κοινόχρηστοι πόροι κ.λπ.

Μετά απ' όλη αυτή την... ταλαιπωρία, πατήστε το κουμπί Εγκατάσταση τώρα, καθήστε αναπαυτικά και περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μετά ανοίξτε το Word κι αρχίσετε να μεγαλουργείτε!

Θέμα
Εγκατάσταση του Office
Κείμενο
Γιώργος ο Αδαής
Ταυτότητα
30200.010/0097
Έκδοση
2/6/20
Σήμανση
σουίτα, δοκιμαστική χρήση, DVD, online εγκατάσταση, άμεση εγκατάσταση. προσαρμοσμένη εγκατάσταση, ενεργοποίηση εργαλείων, απενεργοποίηση εργαλείων, προφίλ χρήστη, φάκελος εγκατάστασης,

Λεξικό ορολογίας

Όροι χρήσης | πολιτική cookies

© 2010 - 2021, Γιώργος ο Αδαής