adaeion.gr
Το Word από το Α ως το Ω
Οι συντομεύσεις υπάρχουν για να διευκολύνουν τον χρήστη, κάνοντας αυτό ακριβώς που λέει τ' όνομά τους: Συντομεύουν την εκτέλεση μιας ενέργειας, μιας διαδικασίας, που με άλλον τρόπο θα χρειαζόταν περισσότερον χρόνο. Γι' αυτό και το Word είναι οπλισμένο με μερικές εκατοντάδες συντομεύσεις (αν μπορώ να υπολογίσω θεωρητικά), για τις πιο συνηθισμένες λειτουργίες του.
Επειδή όμως υπάρχουν εργασίες που μπορεί να επαναλαμβάνετε συχνά και για τις οποίες δεν υπάρχει μια προκαθορισμένη συντόμευση του Word δείτε το επόμενο παράδειγμα, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν οδηγό για να δημιουργήσετε τις δικές σας αντιστοιχίσεις.
Η άνω τελεία δεν υπήρξε ποτέ στο πληκτρολόγιο. Ωστόσο, πάντα σχεδόν υπήρχε κάποιος τρόπος να την εμφανίσετε στο έγγραφο. Μερικοί από αυτούς:
Με όλα αυτά τα μειονεκτήματα καταλήγουμε τελικά στη μόνη λύση: Να δημιουργήσουμε μια συντόμευση που και γρήγορη θα είναι αλλά και θα τη θυμούνται εύκολα οι γέροι σαν κι εμένα! Ας δούμε τη διαδικασία:
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχετε ήδη αντιστοιχίσει τη συντόμευση "CTRL+." σε κάποια άλλη ενέργεια, η νέα αντιστοίχιση θα καταργήσει την προηγούμενη. Πατήστε BACKSPACE για να διαγράψετε τη συντόμευση στο πεδίο Νέο πλήκτρο συντόμευσης και δοκιμάστε κάποια άλλη.
Πότε επιλέγω το πρότυπο και πότε το έγγραφο;
Το Word σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις και τις αλλαγές που κάνετε, ανάλογα με την "εμβέλεια" που θέλετε να έχουν:
Γενικά, προτείνεται η αποθήκευση στο βασικό πρότυπο, εκτός κι αν υπάρχει ειδικός λόγος, π.χ.: Δημιουργείτε μια μακροεντολή για μια συγκεκριμένη διαδικασία σε ένα έγγραφο. Επομένως, την αποθηκεύετε στο έγγραφο, αφού δεν υπάρχει λόγος να είναι διαθέσιμη αλλού. Στη συνέχεια δημιουργείτε μια συντόμευση πληκτρολογίου που θα "καλεί" τη μακροεντολή. Η πιο πρακτική λύση είναι να την αποθηκεύσετε κι αυτή στο ίδιο έγγραφο, αφού αν την αποθηκεύσετε αλλού δεν θα λειτουργεί όταν το συγκεκριμένο έγγραφο δεν είναι ανοικτό.
Ξεκινώντας από τον συνδυασμό 387, ALT+X που αναφέρω ανωτέρω, να προσθέσω μερικές "τεχνικές" πληροφορίες εδώ:
Πρώτον, το ότι ο κωδικός της άνω τελείας δεν είναι σε όλες τις γραμματοσειρές ίδιος, το έχω διαβάσει αλλά το αναφέρω με κάθε επιφύλαξη. Αυτό πιθανόν να ίσχυε παλαιότερα που υπήρχαν διάφορες κωδικοποιήσεις. Π.χ. το Ά (κεφαλαίο άλφα με τόνο) σε κωδικοποίηση ISO-8859-7 εμφανιζόταν ως ¶ (σύμβολο της παραγράφου) σε κωδικοποίηση Windows-1253. Στις σύγχρονες γραμματοσειρές όμως που βασίζονται στην αρίθμηση που έχουν οι χαρακτήρες και τα σύμβολα στους πίνακες Unicode δεν νομίζω να υπάρχει αυτή η ασυμφωνία.
Δεύτερον, ο αριθμός 387 είναι, όπως είπαμε, ο κωδικός της άνω τελείας στους πίνακες Unicode, που χρησιμοποιούν δεκαεξαδική μορφή. Σε δεκαδική μορφή αντιστοιχεί στο αριθμό 903 που χρησιμοποιείται για να εισαγάγουμε την άνω τελεία με το αριθμητικό πληκτρολόγιο (σ' αυτή την περίπτωση όλες οι συντομεύσεις χρησιμοποιούν τετραψήφια μορφή: ALT+0903).
Τρίτον, ο συνδυασμός ALT+X λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και σε άλλα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, όπως το WordPad. Η δουλειά του συνδυασμού είναι να εναλλάσσει το προηγούμενο σύμβολο ή αριθμό (έως και 5ψήφιο) μεταξύ της μορφής του και της δεκαεξαδικής τιμής Unicode: Πατώντας ALT+X μετά τον αριθμό 387 θα τον μετατρέψει στην άνω τελεία. Πατώντας ALT+X μετά την άνω τελεία θα τη μετατρέψει στον αριθμό 387.