Το Word από το Α ως το Ω

Εισαγωγή ειδικού χαρακτήρα από συντόμευση

Οι συντομεύσεις υπάρχουν για να διευκολύνουν τον χρήστη, κάνοντας αυτό ακριβώς που λέει τ' όνομά τους: Συντομεύουν την εκτέλεση μιας ενέργειας, μιας διαδικασίας, που με άλλον τρόπο θα χρειαζόταν περισσότερον χρόνο. Γι' αυτό και το Word είναι οπλισμένο με μερικές εκατοντάδες συντομεύσεις (αν μπορώ να υπολογίσω θεωρητικά), για τις πιο συνηθισμένες λειτουργίες του.

Επειδή όμως υπάρχουν εργασίες που μπορεί να επαναλαμβάνετε συχνά και για τις οποίες δεν υπάρχει μια προκαθορισμένη συντόμευση του Word δείτε το επόμενο παράδειγμα, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν οδηγό για να δημιουργήσετε τις δικές σας αντιστοιχίσεις.

Συντόμευση για την άνω τελεία

Η άνω τελεία δεν υπήρξε ποτέ στο πληκτρολόγιο. Ωστόσο, πάντα σχεδόν υπήρχε κάποιος τρόπος να την εμφανίσετε στο έγγραφο. Μερικοί από αυτούς:

Με όλα αυτά τα μειονεκτήματα καταλήγουμε τελικά στη μόνη λύση: Να δημιουργήσουμε μια συντόμευση που και γρήγορη θα είναι αλλά και θα τη θυμούνται εύκολα οι γέροι σαν κι εμένα! Ας δούμε τη διαδικασία:

 1. Στην καρτέλα Εισαγωγή πατήστε το κουμπί Σύμβολο και στη συνέχεια επιλέξτε Περισσότερα σύμβολα.
 2. Στο πλαίσιο Σύμβολο, στο πεδίο Υποσύνολο επιλέξτε την ενότητα Ελληνικά και κοπτικά.
 3. Κάνετε κλικ στη άνω τελεία, (είναι μεταξύ των Ά και Έ με τόνο) και πατήστε Πλήκτρο συντόμευσης.
 4. Στο πλαίσιο Προσαρμογή πληκτρολογίου κάνετε κλικ στο πεδίο Νέο πλήκτρο συντόμευσης και στη συνέχεια πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα CTRL+. (τελεία). Το "+" σημαίνει: κρατάμε πατημένο το πλήκτρο CTRL και πατάμε την τελεία.
  Όλες οι συντομεύσεις πρέπει να περιλαμβάνουν τα πλήκτρα CTRL ή/και ALT.
 5. Βεβαιωθείτε ότι κάτω (έξω) από το πεδίο Ισχύοντα πλήκτρα αναφέρει "Είναι αντιστοιχισμένο στο: (χωρίς αντιστοίχιση)".

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχετε ήδη αντιστοιχίσει τη συντόμευση "CTRL+." σε κάποια άλλη ενέργεια, η νέα αντιστοίχιση θα καταργήσει την προηγούμενη. Πατήστε BACKSPACE για να διαγράψετε τη συντόμευση στο πεδίο Νέο πλήκτρο συντόμευσης και δοκιμάστε κάποια άλλη.

 6. Στο πεδίο Αποθήκευση αλλαγών στο επιλέξτε αν η συντόμευση θα αποθηκευτεί σε πρότυπο ή σε έγγραφο.

  Πότε επιλέγω το πρότυπο και πότε το έγγραφο;

  Το Word σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις και τις αλλαγές που κάνετε, ανάλογα με την "εμβέλεια" που θέλετε να έχουν:

  • Αν τις αποθηκεύσετε σε ένα έγγραφο, θα ισχύουν μόνο όταν έχετε ανοικτό αυτό το έγγραφο.
  • Αν τις αποθηκεύσετε σε ένα πρότυπο που χρησιμοποιείτε για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, θα ισχύουν μόνο στα έγγραφα που στηρίζονται σ' αυτό το πρότυπο.
  • Αν τις αποθηκεύσετε στο βασικό πρότυπο (Normal.dotm), που είναι και η προεπιλεγμένη θέση του Word, τότε θα ισχύουν σε όλα τα έγγραφα.

  Γενικά, προτείνεται η αποθήκευση στο βασικό πρότυπο, εκτός κι αν υπάρχει ειδικός λόγος, π.χ.: Δημιουργείτε μια μακροεντολή για μια συγκεκριμένη διαδικασία σε ένα έγγραφο. Επομένως, την αποθηκεύετε στο έγγραφο, αφού δεν υπάρχει λόγος να είναι διαθέσιμη αλλού. Στη συνέχεια δημιουργείτε μια συντόμευση πληκτρολογίου που θα "καλεί" τη μακροεντολή. Η πιο πρακτική λύση είναι να την αποθηκεύσετε κι αυτή στο ίδιο έγγραφο, αφού αν την αποθηκεύσετε αλλού δεν θα λειτουργεί όταν το συγκεκριμένο έγγραφο δεν είναι ανοικτό.

 7. Κάνετε κλικ στο κουμπί Αντιστοίχιση και στο κουμπί Κλείσιμο για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία.
 8. Κλείστε το πλαίσιο Σύμβολο. Αν θέλετε να εισαγάγετε μια άνω τελεία χρησιμοποιήστε τη συντόμευση που δημιουργήσατε.

Σχόλια

Ξεκινώντας από τον συνδυασμό 387, ALT+X που αναφέρω ανωτέρω, να προσθέσω μερικές "τεχνικές" πληροφορίες εδώ:

Πρώτον, το ότι ο κωδικός της άνω τελείας δεν είναι σε όλες τις γραμματοσειρές ίδιος, το έχω διαβάσει αλλά το αναφέρω με κάθε επιφύλαξη. Αυτό πιθανόν να ίσχυε παλαιότερα που υπήρχαν διάφορες κωδικοποιήσεις. Π.χ. το Ά (κεφαλαίο άλφα με τόνο) σε κωδικοποίηση ISO-8859-7 εμφανιζόταν ως ¶ (σύμβολο της παραγράφου) σε κωδικοποίηση Windows-1253. Στις σύγχρονες γραμματοσειρές όμως που βασίζονται στην αρίθμηση που έχουν οι χαρακτήρες και τα σύμβολα στους πίνακες Unicode δεν νομίζω να υπάρχει αυτή η ασυμφωνία.

Δεύτερον, ο αριθμός 387 είναι, όπως είπαμε, ο κωδικός της άνω τελείας στους πίνακες Unicode, που χρησιμοποιούν δεκαεξαδική μορφή. Σε δεκαδική μορφή αντιστοιχεί στο αριθμό 903 που χρησιμοποιείται για να εισαγάγουμε την άνω τελεία με το αριθμητικό πληκτρολόγιο (σ' αυτή την περίπτωση όλες οι συντομεύσεις χρησιμοποιούν τετραψήφια μορφή: ALT+0903).

Τρίτον, ο συνδυασμός ALT+X λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και σε άλλα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, όπως το WordPad. Η δουλειά του συνδυασμού είναι να εναλλάσσει το προηγούμενο σύμβολο ή αριθμό (έως και 5ψήφιο) μεταξύ της μορφής του και της δεκαεξαδικής τιμής Unicode: Πατώντας ALT+X μετά τον αριθμό 387 θα τον μετατρέψει στην άνω τελεία. Πατώντας ALT+X μετά την άνω τελεία θα τη μετατρέψει στον αριθμό 387.

Δείτε επίσης

Αντιστοίχιση συντόμευσης σε ενέργεια ή λειτουργία του Word

Θέμα
Εισαγωγή ειδικού χαρακτήρα από συντόμευση
Κείμενο
Γιώργος ο Αδαής
Συμβολή
Online υποστήριξη Microsoft Office
Ενσωματωμένα αρχεία Βοήθειας του Word
Ταυτότητα
20500.003/0055
Έκδοση
9/7/10
Αναθεώρηση
28/4/20
Σήμανση
άνω τελεία, πίνακας χαρακτήρων, σύμβολο, κοπτικά, πλήκτρο συντόμευσης, προσαρμογή πληκτρολογίου, ισχύοντα πλήκτρα, χωρίς αντιστοίχιση, ISO-8859-7, Unicode, Windows-1253

Λεξικό ορολογίας

Όροι χρήσης | πολιτική cookies

© 2010 - 2021, Γιώργος ο Αδαής